Merkezimiz güleryüzlü güvenilir hizmet anlayışını benimseyerek hastalarımıza en kaliteli ve güvenilir hizmeti sunmayı amaçlamaktadır.
0542 377 46 43
info@dtsimgeaksoy.com

Güncel Haberler

mkdf-eliptic-slider

Çocuklarda Frenektomi

Diş eti dokusu ile beraber dil, dudak ve yanak kısımlarının arasında yer alan, aynı zamanda bu dokuları birbirine bağlayarak hareketleri kısıtlayan yumuşak yapılı mukoza dokusuna frenulum adı verilir. Frenulum, özellikle normalden daha büyük ve daha kalın olduğu zaman, ayrıca dişlerin kenarına son derece yakın bağlandığı durumda diş etlerini çeker. Bu noktada da diş etlerinin çekilmesine ve diş eti hastalıklarına yol açabilir. Dilin altında bulunan, ayrıca normalden daha büyük ve daha kalın frenulumlar özellikle çocukların konuşmasında ciddi sorunlara sebebiyet verebilir.

Frenektomi Nedir?

Frenulum dokusunun olması gereken normalin dışında yani daha yukarıda ya da daha sıkı şekilde bağlarla bağlanmış olmasından dolayı doku hareketlerinin engellenmesine veya dişlerin arasında gergin bağ dokularından dolayı diastemaların ortaya çıkmasına sebep olunması nedeniyle alınmasına frenektomi adı verilir. Frenulum; ağzın içinde üst ve alt orta kesici dişlerin arasında yani yanak ile arka dişlerin arasında aynı zamanda dilin altında bulunur.

Frenulumların sayısı kişilere göre değişiklik gösterebilir. Hemen her insanda dilin altında yer alır. Aynı zamanda alt ve üst ön dişlerin üzerinde, ayrıca yanaktan arka bölgede birden çok bulunur. Bu frenulumlar, kimi zaman insanların canını sıkabilir. Özellikle normalden daha büyük ve daha kalın oldukları zaman ya da dişin kenarına yakın şekilde bağlandıklarında ortaya sıkıntılı süreçler çıkar. Bu noktada ise diş eti hastalıkları ortaya çıkabilir.

Randevu Talep Edin

    Estetik açıdan hem alt hem de üst orta dişler arasında normalden daha kalın ve büyük frenulum olması, aynı zamanda dişlerin birleşmemesine neden olur. Bununla beraber dişlerin arasında diestema şeklinde ifade edilen boşlukların kalmasına yol açar. Bu noktada da görsel sorunlara da sebebiyet verir. Frenektomi işlemini günümüz teknolojilerinden faydalanıp son derece kısa sürede ve kansız bir şekilde yapılır.

    Fissür Örtücü Diş Aşısı Hangi Dişlere Yapılır?

    Fissür örtücü diş aşısı uygulamamız genel olarak 6 yaş dişleri şeklinde ifade edilen birinci azı dişi yani daimi dişlere uygulanır. Ancak bu uygulama zorunlu bir durum değildir. Süt dişlere ya da küçük azı dişi dişlerine dahi uygulanabilir. Diğer bir uygulama biçimi ise ön ya da arkada yer alan dişlerde gelişimsel oluk veya yarık şeklinde meydana gelen oluşumlar olabilir. Bu bölgeler, gıda birikimleri için son derece ideal yerlerdir.

    İyi bir ağız hijyeni sağlanamadığı zaman kolay şekilde çürük oluşabilir. Bu tip bölgelerde çürüme olmaması için ağız; önlem niteliğinde fissür örtücü diş aşısı ile korunabilir. Bu uygulamamızdaki asıl hedef özellikle çocukların sahip olduğu motor fonksiyonlarının tam anlamıyla uygulanabildiği dönem itibarıyla dişlerinin etkili biçimde fırçalanabildiği 9 ile 10 yaşlarına kadar kolay şekilde çürüyen azı dişlerini korumaktır.

    Dil Bağının Kısa Olduğu Nasıl Fark Edilir?

    Dil bağının kısa olduğu bebeklerde emzirme esnasında oluşabilecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

    • Bebeğin dudaklarının memenin başını tam anlamıyla kapatamaması
    • Emmeden ziyade çiğneme eyleminin denenmesi
    • İdeal ağırlığa ulaşma konusunda problem yaşanması
    • Emzirme eyleminin normale oranla daha uzun süre devam etmesi
    • Beslenmenin öncesinde huzursuz davranışlar sergileme
    • Sürekli olarak acıkmış şekilde davranma

    Bunun dışında günlük yaşam rutinine görülebilecek belirtiler ise kısaca şu şekildedir:

    • Ağzın her iki kenarının arasında rahat bir şekilde hareket edememesi
    • Dilin üst damağa kadar olması gerektiği biçimde ulaşamaması
    • Dilin uzunluğunun damağın uzunluğunu geçecek biçimde uzatılamaması
    • Dışarı çıkarıldığı zaman dilin uç kısımlarında V şeklinde bir ayrımın tespit edilmesi

    Frenektomi Tedavisi Nedir?

    Frenulum; diş etlerinin dokusu ile dil, dudak ve yanakları arasında bulunan aynı zamanda bu dokuları birbirine bağlayıp hareketlerinin kısıtlanmasına sebep olan yumuşak mukoza dokusudur. Frenulum; kas bağına benzer yumuşak yapılı bir dokudur. Ağızda dudak, dil ve yanak bağı şeklinde de ifade edilen frenilum, olması gerekenden daha farklı pozisyonlandığı zaman küçük bir operasyon aracılığıyla kesilip düzeltir. Bu cerrahi işleme de frenektomi ameliyatı adı verilir.

    Frenektomi; ağızdaki en küçük bağlantı yapıları arasında yer alır. Frenilum ameliyatı için ise istenmeyen konum ya da hacimde olan frenulumun cerrahi şekilde çıkarılması tarzında tanımlama yapmak mümkündür. Genellikle üst çenedeki ön iki diş arasında yer alan dişler arasına yerleştiği durumlarda alınması gerekir. Ortodonti tedavisi öncesinde ya da sonrasında frenektomi ameliyatı tavsiye edilebilir.

    Frenektomi Tedavi Zamanlaması Nasıl Olmalı?

    Genel olarak üst dudak bağının kesilmesini yani frenektomi ameliyatını; ofis şartlarında ve lokal anestezi altında yapılır İşlem sonrasında ise kesi yerine dikiş atabilir ya da duruma göre açık dahi bırakabilir. Toplam işlem süresi ise genel olarak 5 ile 15 dakika arasındadır.

    Oral frenektomi sonrasında iyileşme süreci genel olarak kolaydır. Bu süreçte ilgili alanı temiz tutmak gerekir. Bu durum ise bebek hastalarımız için son derece basittir. Oral frenektomi işleminin sonrasında doktorlarımız enfeksiyon ya da komplikasyon oluşumunu önlemek adına oral antibiyotik reçete edebilir. Bir ya da iki gün içinde, mevcut alan genel olarak iyileşmeye başlar. Bir hafta sonrasında operasyon alanının yaralanmaya başladığını görmek mümkündür. Bu aşamadan sonra bütün normal aktiviteler, rahat bir şekilde sürdürülebilir.

    Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin veya randevu alın!